MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI (ÇIRAKLIK EĞİTİMİ)

Mesleki Eğitimi Merkezi Programı Hakkında Bilgilendirme

KAYIT ŞARTLARI NELERDİR?

·         En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.

·         Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum, gerektiğinde, sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.

·         Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir işyeriyle sözleşme imzalamak. Sözleşme imzalanacak işyerinde Usta Öğreticilik belgesine sahip usta olması gerekir.

·         Yaş sınırı yoktur, kayıtlar yıl boyu devam eder.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Çıraklık Eğitimi Uygulamaları Kapsamında Bulunan,

33 alan 181 meslek dalında

Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi ile Meslek Lisesi Diploması verilmekte olup Mezuniyet sonrası istihdam oranı yaklaşık %90'lar seviyesindedir.

Okulumuzda MESEM ile ilgili işlemler için Müdür yardımcımız Yasemin Tahta ile görüşebilirsiniz.

,

USTALIK TELAFİ PROGRAMI

·         (13.10.2021 tarihli ve 34541388 sayılı yazı)

·         En az lise mezunu olanlar kayıt olabilir.

·         Programın süresi ilgili alan/dalın çerçeve öğretim programında belirtilen süre kadar olup en fazla 27 hafta olarak uygulanacaktır.

·         Programın eğitim içeriğinin tamamı işletmelerde yapılacaktır.

·         Eğitime bir işletme ile sözleşme yapılması akabinde başlanacaktır.

·         Eğitim sonunda başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenecektir.

·         Program 97 meslek dalında uygulanmaya başlanmıştır.

·         İlgili alan/dallara ait Ustalık Telafi Programı Çerçeve Öğretim Programlarına meslek.eba.gov.tr internet sayfasından ulaşılabilir.

ÖĞRENCİNİN SOSYAL VE MALİ HAKLARI

·         İşletmeler öğrenciye, asgari ücretin net tutarının %30 undan az olmayacak şekilde ücret ödemek zorundadır. (2021 Yılı için 767,28 TL.)

·         TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kanun teklifinin yasalaşması durumunda; İşletmeler:

·         Mesleki eğitim merkezi programı 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin %30'undan,

·         Mesleki eğitim merkezi programı 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin %50'sinden,

·         az olmayacak şekilde ücret ödeyeceklerdir.

İŞLETMEYE FAYDALARI NELERDİR?

·         Eğitim süresince öğrencinin SGK (İş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası) primleri devlet tarafından karşılanır.

·         Devlet Katkısı (TBMM Genel Kurulunda görüşülmektedir.)

·         TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kanun teklifinin yasalaşması durumunda; mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine ödenecek ücretin TAMAMI DEVLET KATKISI olarak işletmeye geri ödenecektir.

USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ (İş Pedagojisi Kursu)

·         İşletmeye çırak öğrenci alabilmek için işyerinde usta öğreticilik belgesine sahip usta bulunmalıdır. (3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Madde 15)

·         Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, okul ve kurumlarca açılan 40 saatlik iş pedagojisi kursuna katılabilirler.

·         İş pedagojisi kursu yüz yüze veya uzaktan eğitim yoluyla yapılabilmektedir.Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara usta öğreticilik belgesi düzenlenmektedir.

·         28-12-202123-12-202123-12-2021

23-12-202123-12-202123-12-2021