ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRÜ

Tanımı: Elektrik-Elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

ELEKTRİK – ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

• Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
  • Endüstriyel Bakım Onarım
  • Görüntü ve Ses Sistemleri
  • Güvenlik Sistemleri

ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRÜ

Görevleri

• Elektrik tesisat projelerini çizmek,
  • Elektrik tesisat borusu ve kanalı döşemek,
  • Çağırma tesisatlarını yapmak,
  • Haberleşme ve bildirim tesisatlarını yapmak,
  • Güvenlik tesisatlarını yapmak,
  • Çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak,
  • Dağıtım tabloları montajını yapmak,
  • İç aydınlatma tesisatlarını yapmak,
  • Dış aydınlatma tesisatlarını yapmak,
  • Topraklama ve paratoner tesisini yapmak,
  • Aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak,
  • Kuvvet tesisatını döşemek,
  • Kuvvet tesisatı bağlantılarını yapmak,
  • Kuvvet tesisi iç ve dış aydınlatmasını yapmak,
  • Pano montaj hazırlığı ve malzeme montajı yapmak,
  • Bara işlemek,
  • Kuvvet tesisi bakım onarımını yapmak,
  • Teçhizata etiketleme/kodlama yapmak,
  • Kablo montajı yapmak,
  • Pano testini yapmak,
  • Tesiste/sahada pano montajı yapmaktır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.

Bunların yanında, otomasyon sistemleri, endüstriyel bakım onarım, güvenlik sistemleri, görüntü ve ses sitemleri dallarını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.

Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü, elektromekanik taşıyıcılar ve yüksek gerilim dallarını seçeceklerin kapalı yer ve yükseklik fobisi olmayan, tırmanma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sara ve benzeri hastalıkları bulunmayan kişiler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Elektrik tesisatları ve pano montörleri inşaatlarda, elektrik santrallerinde, şantiyelerde, ev ve iş yerlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişmekle beraber genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerinde çalışırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevlerini yaparken dikkatsiz davranmaları önemli kazalara yol açabilir. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, çizme, eldiven, tulum vs.) altında çalışmak zorundadırlar.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Elektrik tesisatçılığı ve pano montörlüğü; elektrik tesisatları ve pano montörlerinin iş bulma olanakları oldukça geniştir.  Özel sektöre ait işletmelerde çalışma olanakları bulabildiği gibi küçük ölçekli işletmelerde de çalışabilir. Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi iş yerlerini açabilmektedirler

İstihdam durumu, inşaat sektörüne bağlı olarak değişebilmektedir. Pano montörü olarak çalışan kişiler tesisat işlemlerinin, atölye, sistem ya da makinenin çalıştırılması ile ilgilenirler. Temel işlemler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve pano testi gibi alanlarda ihtisaslaşma görülebilmektedir.  Bu alanda çoğunlukla küçük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdikleri gözlenmektedir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI MEZUNU OLANLAR

Havacılık Elektrik ve Elektroniği (Yüksekokul) 4 YGS-1 (EK PUAN 0.06)

Uçak Elektrik-Elektronik (Yüksekokul) 4 YGS-1 (EK PUAN 0.06)