GÜVENLİK SİSTEMLERİ TEKNİK ELEMANI

Tanımı: Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), hırsız alarm ve ihbar sistemleri, geçiş otomasyon sistemlerinin tesisi, kurulum bakım ve onarımına ilişkin işlemleri kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

ELEKTRİK – ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik-Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir.

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

• Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
  • Endüstriyel Bakım Onarım
  • Görüntü ve Ses Sistemleri
  • Güvenlik Sistemleri

GÜVENLİK SİSTEMLERİ TEKNİK ELEMANI

Görevleri

• Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatı keşif ve projesini yapmak,
  • Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatı montajını yapmak,
  • Kapalı devre kamera kontrol sistemleri tesisatı keşif ve projesini yapmak,
  • Kapalı devre kamera kontrol sistemi tesisatının montajını yapmak,
  • İş disiplini ve insan ilişkilerini sağlamak,
  • Hırsız alarm sistemleri tesisatı için keşif ve projesini yapmak,
  • Hırsız alarm sistemleri tesisatı montajını yapmak,
  • Geçiş kontrol sistemi tesisatı keşif ve projesini yapmak,
  • Geçiş kontrol sistemi tesisatı montajını yapmak,
  • Kurulu sistemlerdeki arıza tespitini ve onarımını yapmak,
  • Mesleğe ilişkin gelişmeleri takip etmektir.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.

Bunların yanında, otomasyon sistemleri, endüstriyel bakım onarım, güvenlik sistemleri, görüntü ve ses sitemleri dallarını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.

Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü, elektromekanik taşıyıcılar ve yüksek gerilim dallarını seçeceklerin kapalı yer ve yükseklik fobisi olmayan, tırmanma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sara ve benzeri hastalıkları bulunmayan kişiler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Güvenlik sistemleri teknik elemanı; ortam olarak ev, iş yerleri ve fabrikaların kapalı ve açık mekânları kullanılır. Her türlü hava koşullarında çalışırlar. Genelde yeni kurulan bina ve mekânların güvenlik sistemlerini kurduklarından değişik mekânlarda çalışırlar. Bu meslek daha çok küçük ölçekli işletmeler tarafından yürütülmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Güvenlik sistemleri teknik elemanı, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan dallardan biridir. Bu konuda nitelikli elemana olan ihtiyaç sürekli artmaktadır.  Güvenlik sistemleri konusunda çalışan firmalarda iş bulunabileceği gibi kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi iş yerlerini açabilmektedirler

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI MEZUNU OLANLAR

Havacılık Elektrik ve Elektroniği (Yüksekokul) 4 YGS-1 (EK PUAN 0.06)

Uçak Elektrik-Elektronik (Yüksekokul) 4 YGS-1 (EK PUAN 0.06)

Mekatronik Mühendisliği (M.T.O.K.) 4 MF-4

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi 2

Elektrik 2

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 2

Elektrikli Cihaz Teknolojisi 2

Elektromekanik Teknolojisi 2

Elektronik Haberleşme Teknolojisi 2

Elektronik Teknolojisi 2

Enerji Tesisleri İşletmeciliği 2

Grafik Tasarımı 2

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi 2

Mekatronik 2

Otomotiv Teknolojisi 2

Radyo ve Televizyon Teknolojisi 2

Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi 2

Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi 2

Uçak Teknolojisi 2 bölümlerine girebilir.

Yayın: 13.12.2012 - Güncelleme: 25.03.2018 21:37 - Görüntülenme: 1504