T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / TOROSLAR - Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

KAYNAKÇILIK

KAYNAKÇI 

Tanımı: Kaynakçı; elektrik ark kaynağı, oksigaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı, TİG, MİG-MAG ve tozaltı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan, farklı kalınlıktaki gereçleri elektrik arkı ve plazma ile kesebilen nitelikli kişidir.

METAL TEKNOLOJİSİ

   Metal Teknolojisi alanı, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özelliğinden dolayı ülkeler metal teknolojisi alanının geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.

    Metal teknolojisi; metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve çelik yapı işlerinin yapıldığı bir alandır.

    Binaların pencere ve kapıları,  buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demir yolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır. Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

 

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR 

  • Kaynakçılık
  • Metal Doğramacılığı

  

KAYNAKÇI

 KaynakçılıkKaynakçılık

Tanımı: Kaynakçı; elektrik ark kaynağı, oksigaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı, TİG, MİG-MAG ve tozaltı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan, farklı kalınlıktaki gereçleri elektrik arkı ve plazma ile kesebilen nitelikli kişidir.

 

Görevleri

  • Teknik resim çizmek,
  • Soğuk şekillendirme işlerini yapmak,
  • Elektrik direnç kaynağı yapmak,
  • Elektrik ark kaynağı yapmak,
  • Elektrik arkı ile kesme yapmak,
  • Koruyucu gaz (MİG-MAG, TİG) kaynağı yapmak,
  • Tozaltı kaynağı yapmak,
  • Büyük ve küçük çaplı boruların kaynağını yapmak,
  • Oksigaz kaynağı yapmak,
  • Oksigaz ile kesme yapmak,
  • Çelik olmayan gereçlerin kaynağını yapmak,
  • Malzeme muayene yöntemlerini bilmek ve uygulamak,
  • Sertlik ölçme işlerini yapmak,
  • Bilgisayar destekli çizim yapmaktır.

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

    Metal teknolojisi elemanı olmak isteyenlerin; duyu organları (görme ve işitme vb.) işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, yaratıcı, mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, üç boyutlu düşünen, temel matematik, fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip, sabırlı, estetik görüşlü, ekip çalışmasına yatkın, kendisi ve çevresi ile barışık, kişilik özellikleri gelişmiş, çevreye duyarlı kişiler olması gerekir. 

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

   Kaynakçılar çoğunlukla fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlar ile köprü, baraj, tersanelerde vb. açık havada çalışırlar. Bunun yanında su altında kaynak yapabilen kaynakçılar da vardır. Çok farklı ortamlarda kaynak yapmak mümkündür. Çalışma ortamları zaman zaman gürültülüdür. Kaynak işlemi sırasında eldiven, gözlük, maske, kask vb. koruyucu araçlar kullanırlar, kapalı ortamlarda çalışırken sağlıklarını korumak için ortamın havalandırılmasına özen göstermek zorundadırlar. 

İŞ BULMA İMKÂNLARI 

   Meslek elemanlarının çalışma alanları genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca bu elemanlardan özellikle kaynakçı ve metal doğramacı; çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler.

   Metal teknolojisi alanı altındaki kaynakçı, sanayide kaynak işlerinin yapıldığı her türlü işletmelerde çalışabilir.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 2

Endüstriyel Kalıpçılık 2

Gemi Makineleri İşletme 2

Grafik Tasarımı 2

İş Makineleri Operatörlüğü 2

Makine 2

Mekatronik 2

Metalürji 2

Otomotiv Teknolojisi 2

Oto Boya ve Karoseri 2

Raylı Sistemler Makine Teknolojisi 2

Sondaj Teknolojisi 2

Tarım Makineleri 2

Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi 2

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği (M.T.O.K.) 4 MF-4 bölümleri gidebilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2012 - Güncelleme: 25.03.2018 21:39 - Görüntülenme: 5953
  Beğen | 1  kişi beğendi

Etiketler :
Kaynakçılık,