T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / TOROSLAR - Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

KLİMA SİSTEMLERİ DALI

KLİMA SİSTEMLERİ TEKNİKERİ

Tanımı: Klima sistemleri teknikeri; split, kanallı ve paket tipi klima cihazları, konfor havalandırma sistemleri, değişken soğutucu akışkan debili klima sistemleri ve araç klimaları konularında yeterli bilgiye sahip montaj, demontaj, bakım ve onarım işlerinin yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME

    Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme; insanların yaşamlarını sürdürebilmesi için temel ihtiyaç olan suyu sağlıklı bir şekilde kullanmaları, ısınma ihtiyaçlarının karşılanması, kapalı ortamlarda insan hayatının daha rahat sürdürülmesi, sağlıklı çalışması, endüstri dallarında zorunlu olan hava şartlarının en uygun seviyelerde tutulması, gıda maddelerinin ve tıbbi ürünlerin, bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesi işlemlerini kapsar ve hedefler.

  

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER  

  • Soğutma Sistemleri
  • Klima Sistemleri 

 

KLİMA SİSTEMLERİ TEKNİKERİ

 

Tanımı: Klima sistemleri teknikeri; split, kanallı ve paket tipi klima cihazları, konfor havalandırma sistemleri, değişken soğutucu akışkan debili klima sistemleri ve araç klimaları konularında yeterli bilgiye sahip montaj, demontaj, bakım ve onarım işlerinin yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 

Görevleri 

  • İş organizasyonu yapmak,
  • Mesleği ile ilgili cihaz ve donanımları uygulamak,
  • Klima konulacak yere uygun cihaz seçimi ve keşif yapmak,
  • Sistem montajını yapmak ve sistemi devreye almak,
  • Arıza tespitlerini ve onarımlarını yapmak,
  • Bakım işlem sırasına göre bakımlarını yapmak,
  • Raporlama ve takip işlerini yapmak,
  • Mesleği ile ilgili eğitim faaliyetlerine katılmaktır.

  

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

    Bu alanda çalışmak isteyenlerin; tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda, çok iyi gözlem ve dinleme yeteneğine sahip, ellerini (tüm vücudunu) iyi kullanabilme, titiz ve dikkatli, sorumluluk sahibi, problem çözme ve hızlı karar verme yeteneğine, analitik ve pozitif düşünme yeteneğine sahip,  ekip içinde çalışabilme ve başkaları ile iyi iletişim kurabilme gibi özelliklerin yanı sıra ağır çalışma koşullarına uygun fiziksel yapıya sahip olmaları gerekmektedir. İşe başlama ve sonunu getirme konusunda tutarlı olmalıdırlar.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

   Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında eğitim alan bireyler  çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık alanda ve her türlü iklim koşullarında yürütürler. Bu alandaki tüm çalışanlar görevlerini yaparken diğer sektörlerdeki çalışanlarla ve müşterilerle sağlıklı etkileşimde bulunmalı ve görevlerini meslek ahlakına uygun olarak yürütmelidirler.

Delici, kesici, yanıcı özellikteki çalışma ortamında sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli çalışmak zorundadır.

 

İŞ BULMA İMKÂNLARI 

   Türkiye genelinde doğal gaz kullanımının hızla yayılması bu sektörde bilgi, beceri ve belgeye sahip yetişmiş eleman ihtiyacını doğurmaktadır. 21 Temmuz 2004 tarihli ve 25.529 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Doğalgaz Piyasası Serti­fikası Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğinin 1. maddesi (İ) bendi uyarınca ‘’ İç tesisat ve servis hatları sahipleri, doğalgazla ilgili faaliyetlerinde, tesisatçı kadrolarında 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanuna göre düzenlenmiş belgelere sahip personel çalıştırmak zorundadır.’’ denilmektedir. Bu nedenle doğal gaz sektörü, gaz ve tesisat teknolojisi alanından yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını artırmaktadır.

    Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. Bu meslekle ilgili faaliyet gösteren bir şirkette çalışılabileceği gibi ustalık belgesini de almak koşuluyla kendi iş yerini de açabilirler.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Doğalgaz ve tesisatı Teknolojisi 2

Gaz ve Tesisatı Teknolojisi 2

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi 2

Yapı Tesisat Teknolojisi 2

Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.) 4 MF-4 bölümlerine girebilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2012 - Güncelleme: 25.03.2018 21:39 - Görüntülenme: 1849
  Beğen | 0  kişi beğendi